Czy kebab może być smaczny?

Smaczny kebab

Początek kebaba w Warszawie był bardzo interesujący. Można powiedzieć, że jego jakość na samym początku była interesująca. Danie było ciekawe – szczególnie w wykonaniu dobrych kebabowni. Ostatecznie jednak kebab stał się daniem masowym… zazwyczaj wszystko co masowe idzie w dół.

Kebab obecnie to mięso – niekoniecznie dobre i smaczne, zalane sosami z ulepszaczami – podłymi sosami – zawinięte w pite, której nawet w wielu przypadkach nikt nie rozcina.

Jak robić dobrego kebaba?

Pita – jak przecinać? Czy przecinać?

Nasze podejście do tematu jest zgoła inne. Po pierwsze – pita – u nas zawsze jest rozcięta – co to daje? Otóż pita jest specyficznym rodzajem pieczywa – rzecz w tym, że zbudowana ona jest z dwóch warstw – jest niczym pieróg, który można uzupełnić nadzieniem. Zawijanie mięsa w nierozciętą pitę to jak zakładanie prezerwatywy na rękę zamiast wiadomo na co. A jednak wiele kebabów pity nie rozcina. Jaki jest efekt? Ciasto jest grube, ciężko się gryzie, nie ma swojego charakterystycznego aromatu, nie nasiąka sosami w ten specyficzny dla siebie sposób.

Mięso w kebabie

Nie będziemy o mięsie pisali wiele ale prosimy – zróbcie kiedyś doświadczenie. Weźcie naszego kebaba i dowolnego innego kebaba – odłóżcie na 3-4 godziny. Po tym czasie powąchajcie oba kebaby – świadomie nie piszemy abyście obydwa zjadali. Jeden z nich trafi bowiem natychmiast do kosza. Nasz kebab natomiast zachowa przyjemny aromat. Tak. Mięso w kebabie to poważny problem – szczególnie gdy celem jest oszczędzanie na kliencie i zalanie kebabu takimi sosami, dzięki którym klient nic już nie poczuje.

Sos do kebabu

O naszym sosie pisaliśmy już wiele. Sami go przygotowujemy – to słynna na Kaukazie i w Rosji Adżika – ostry sos o niepowtarzalnym smaku.

Co robi większość kebabów? Stosuje najgorszej jakości sosy, których skład chemiczny jest tak skomplikowany, że aż strach myśleć jaki sosy te mogą mieć wpływ na nasz organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *